Emotie eten

Wat is emotie eten

Wat is emotie eten eigenlijk precies? Emotie eten wil letterlijk zeggen dat je gaat eten na aanleiding van je emoties. Het is vaak een reactie op emotionele prikkels zoals stress, verveling, verdriet of eenzaamheid. Iemand die een emotie eter is, gebruiken voedsel vaak als een manier om met hun emoties om te gaan of zichzelf te troosten en niet omdat ze honger hebben. Het kan resulteren in het eten van grote hoeveelheden voedsel, vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, suiker en koolhydraten, die als "troostvoedsel" worden beschouwd.

Een gezond eetpatroon zonder streng dieet?

Een gezond eetpatroon zonder streng dieet?

Je fit voelen, meer energie hebben of op het juiste gewicht komen? Met professionele begeleiding van onze voeding & lifestyle coaches ontwikkel je een gezond en duurzaam eetpatroon;

✔ Dat volledig past bij jouw wensen en behoeften;
✔ Dat je kunt toepassen voor de rest van jouw leven;
✔ Geen steng dieet wat je niet makkelijk volhoudt maar een eetpatroon dat toegankelijk is voor jouw leven.

Gevolgen van emoties weg eten

Emotie eten is een complex gedragspatroon en kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Het wordt vaak gebruikt om een leegte te vullen of om je gevoel te dempen. Het kan leiden tot gewichtstoename, schuldgevoelens, schaamte en een vicieuze cirkel van emotie eten creëren. Het gaat steeds meer je leven overnemen en het is belangrijk dat je jezelf op tijd bevrijd van emotie eten. Mensen die regelmatig emotie eten, kunnen ook moeite hebben met het herkennen van hongersignalen en met consistent gewicht verliezen.

Waar komt emotie eten vandaan

Weet je nog dat je vroeg altijd een snoepje kreeg als je je pijn had gedaan? Al vanaf jongs af aan wordt eten gebruikt als troost of als verzachting van verdriet of pijn. Wanneer we een zware dag hebben gehad willen we onszelf vaak belonen met iets lekkers. Wanneer je negatieve emoties voelt kan dit leiden tot een leegte. Er wordt vaak geloofd dat eten deze leegte kan vervullen of je kan afleiden van de emotie. We denken dan dat we ons na het eten van iets lekkers weer beter voelen maar dit werkt vaak juist averechts. Willen we emotie eten echt aanpakken, dan zouden we helemaal terug moeten gaan naar het begin. Gelukkig kun je jezelf emotie eten ook afleren, lees hieronder hoe jij kunt stoppen met emotie eten.

Emotie eten de baas worden

Merk jij dat je regelmatig last hebt van emotie eten? Het is belangrijk dat jij je gevoelens de baas wordt om emotie eten tegen te gaan. Om emotie eten te kunnen stoppen moet je je gewoontes en emoties in kaart brengen en de trigger achterhalen waardoor je gaat eten. Heb je de gewoonte om een snack te pakken na werk als je een stressvolle dag hebt gehad? Door er achter te komen in welke situaties je vaak gaat eten kun je deze beter onder controle houden en uitzoeken wat de oorzaak nou echt is. Houdt bijvoorbeeld een dagboekje bij waarin je de triggers opschrijft, hoe je je voelt en wat je doet om dit gevoel te beheersen.

Een gezond eetpatroon zonder streng dieet?

Een gezond eetpatroon zonder streng dieet?

Je fit voelen, meer energie hebben of op het juiste gewicht komen? Met professionele begeleiding van onze voeding & lifestyle coaches ontwikkel je een gezond en duurzaam eetpatroon;

✔ Dat volledig past bij jouw wensen en behoeften;
✔ Dat je kunt toepassen voor de rest van jouw leven;
✔ Geen steng dieet wat je niet makkelijk volhoudt maar een eetpatroon dat toegankelijk is voor jouw leven.

Tips tegen emotie eten

Wat te doen tegen emotie eten? Het is natuurlijk makkelijker gezegd dat gedaan en stoppen met emotie eten gebeurt natuurlijk niet van de een op de andere dag. Er is niet een oplossing tegen emotie eten en iedereen gaat er met een andere manier mee om. Daarom hebben wij hier nog enkele tips tegen emotie eten waarmee jij eetbuien de baas kan worden.

  1. Eet voldoende: Zorg dat je voldoende eet bij je maaltijden zodat je niet later ineens honger krijgt en ineens heel veel wilt gaan eten
  2. Eet bewust: Ben je bewust van wat je eet en wanneer je eet.
  3. Eet regelmatig: Wanneer je regelmatig eet zul je minder snel honger krijgen en zin krijgen in allemaal ongezond eten.
  4. Zoek alternatieven voor emotie eten: Wanneer je eten gebruik om negatieve emoties te onderdrukken, zoek een alternatief om met deze emoties om te gaan zoals schrijven of lezen.
  5. Drink water: Wanneer je denkt dat je honger hebt, drink eerst een glas water. Vaak hebben we dorst wanneer we denken dat we honger hebben.
  6. Zoek begeleiding bij emotie eten: Soms lukt het niet zelf om emotie eten aan te pakken en kan de hulp van een coach of diëtist jouw misschien helpen om emotie eten de baas te worden.

Professionele begeleiding bij emotie eten

Wil jij graag op een gezonde manier afvallen en eetbuien de baas worden? Bij Beyondfit helpen onze coaches jou een gezonde relatie tegenover voeding te krijgen. Beyondfit is een kleinschalige boutique gym die zich richt op lifestyle coaching met een holistische aanpak. We richten ons niet alleen op meer trainen of betere voeding, maar vinden het belangrijk dat je de juiste mindset creëert en werkt aan een sterke basis. Alleen met de juiste mindset lukt het jou om emotie eten onder bedwang te houden. Benieuwd hoe wij jou het beste kunnen helpen? Plan vrijblijvend een gratis intake in.

Ook Beyondfit worden? Ontvang de Beyondfit brochure direct in je mailbox.

Zodra je hebt aangegeven waar wij de brochure naar toe mogen mailen sturen we de Beyondfit brochure netjes naar je toe per mail.

"Hopelijk kun je veel nieuwe inzichten op doen door de Beyondfit brochure te lezen en kom je er achter waar Beyondfit voor staat. Alvast veel lees plezier toegewenst en als je tijdens of na het lezen vragen hebt dan horen we dat graag van je!"

Vriendelijke groet,

David

Founder & creative business developer, Beyondfit

De perfecte oplossing

Ontdek hoe jij Beyondfit kunt gebruiken om jouw doelen te behalen.

Ben jij benieuwd hoe Beyondfit jou verder kan helpen? Doe dan de Beyondfit Quiz en ontdek op basis van jouw behoeftes welk programma bij jou past.

Open chat
Hello 👋
Welcome to BeyondFit. How can I help you?